ZLATAR SOFIĆ S.

Mi kreiramo novu eleganciju

Zlatarska radnja Sofić S., sa dugogodišnjom tradicijom, danas je  prepoznatljiv brend ručno rađenog, unikatnog nakita.

 Pažljivim proučavanjem starih zanatskih vještina, kroz izradu replika drevnog nakita i ukrasnih predmeta pronađenih na našim prostorima od 3. vijeka p.n.e. pa do 20. stoljeća, kreirali smo novi trend – autentičan, moderan dizajn koji Vas vodi kroz epohe.

Tehnikama starih majstora, koristeći plemenite metale, drago i poludrago kamenje, čuvamo od zaborava hiljade godina tradicije i kulture, stvarajući moderne komada koji su traženi i omiljeni i izvan granica naše zemlje. Danas se naš nakit nosi širom svijeta.

Oživljavanjem starih zlatarskih tehnika stvorili smo umjetnička djela namijenjena svima onima koji kroz umjetnost, kulturu i estetiku tragaju za vanvremenskom ljepotom i inspiracijom.

Kako smo od tradicije i kulturne baštine napravili brend?

Nakit koji je izvorno nastao prije čak i nekoliko hiljada godina, u novom, modernom ruhu, već 15 godina se pod brendom Sofić S. nosi na ulicama Sarajeva, Londona, Stockholma, New Yorka…

Trudeći se da pokažemo pravo blago ove zemlje, pod nadzorom stručnjaka, vrhunskih arheologa i etnologa, godinama smo stvarali zbirku vjernih replika i nakita inspirisanog tradicionalnim motivima, te kreirali trend sofisticiranih, unikatnih komada nakita koji kroz drevne tehnike starih majstora zanata čuva hiljade godina tradicije i kulture.

U izradi su korišteni izvorni materijali, zlato, srebro, drago i poludrago kamenje, a posebna se pažnja posvetila tehnikama rada kako bi se proizveli predmeti koji vjerno prikazuju i vještinu i umjetnički dar onih koji su nekada davno napravili originale. Svaki komad nakita napravljen je iz više segmenata i na njemu ne radi samo jedan čovjek, nego cijeli tim, a za izradu jednog komada ponekad je potrebno i nekoliko dana.

Putovanje kroz historiju

Putovanje vas vodi od vremenski najudaljenije, prahistorijske fibule, preko novca koji su, kao dokaz svog bogatstva i moći, kovali vladari srednjevjekovne kraljevine Bosne do filigranskog nakita bosanskih kujundžija.

Fibula je ukrasni predmet koji se u bronzanom dobu koristio kao kopča ili ukosnica, a varijanta koja se pojavljuje u replici pod našim brendom napravljena je prije više od 4 hiljade godina.

BR001 Fibula "Štrpci"

Naušnice u obliku ribe stare su više od dva milenija – a današnji oblik je blago moderniziran, elegantan i savršeno se uklapa u styling našeg vremena.

NA001 Naušnice "Ribice" - Srebro

Zlatne naušnice i ogrlica iz 10-12 st. izrađene su tehnikom granulacije. Njihovoj sofisticiranosti doprinosi kompleksnost izrade u kojoj je na svakoj „jagodici“ postavljeno 35 do 40 kuglica, složenih u precizno razrađen motiv koji plijeni ljepotom.

NA022 Naušnice - 4 jagode - Srebro sa 24 kt pozlatom
Ogrlica "9 Kuglica" - Srebro sa 24 kt pozlatom

Kraljevski dio zbirke čine novac i jedan poseban prsten.

Novac je uvijek bio odlika snage vladara, pa su tako i bosanski kraljevi kovali svoj. Kao i ostali vladari, i oni su na kovanice stavljali sopstvene grbove i oznake. Po inicijalima vidimo da iza ovog novca stoje Tvrtko II Kotromanić, Tomaš i Stjepan Tomašević, moćni kraljevi koji su u opticaj stavili novac izrađen od srebra koje potiče iz zemlje kojom su vladali, kovan u domaćim radionicama.

SU005 Suvenir “Novac kralja Tvrtka”
SU006 Suvenir “Novac kralja Tomaša”
SU007 Suvenir “Novac kralja Stjepana Tomaševića”

U mjestu Mile, nedaleko od Visokog, 1377. godine krunisan je kralj Tvrtko I, punom titulom “kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim krajem Zapadnim stranam, Usori i Podrinju”. U krunidbenoj crkvi je pronađen zlatni prsten, sa gorskim kristalom koji se nekako „kraljevski“ uzdiže. Prsten je velik, promjer mu je čak 2,5 cm – onaj ko ga je tada nosio, nosio ga je preko viteške rukavice, pletene od tanke žice.

Nema preciznih historijskih dokaza da je prsten zaista pripadao kralju Tvrtku I, ali s obzirom na to da je pronađen na takvom mjestu i dokazano pripada periodu njegove vladavine, možemo sebi dati tu slobodu da ga zamislimo na kraljevskoj ruci.

PR016 Prsten "Tvrtko" - Srebro sa 24 kt pozlatom

Belenzuka je vrsta narukvice napravljena kompleksnom tehnikom spajanja više od 600 pojedinačnih dijelova.

NR003 Narukvica “Belenzuka”

Svojom raskošnom ljepotom privlači pažnju na ruci svake žene koja je ponese i besprijekorno pristaje uz tzv. nevjestinski prsten, oboje rad domaćih kujundžija iz 19. St.

PR007 Prsten “Nevjestinski”

Filigran je tehnika u kojoj su stotinama godina domaći majstori pokazivali svoju vještinu i maštu, a žene uživale u ljepoti naušnica koje su proizvodili. Filigranski nakit pod brendom Sofić S. pristaje uz svaki stil i danas je nezaobilazan detalj u kolekciji svih koji traže vanvremenske komade „s pričom“.

NA038 Naušnice "Filigran" - Srebro sa 24 kt pozlatom

Neka Vaš stil priča priču o Vama.
Dobro došli!

Vaš,

Zlatar Sofić S.